“SABOR PČELARA 2018.” U DELIBLATSKOJ PEŠČARI

DSCN5788 1600x1200U organizaciji Turističke organizacije opštine Alibunar, proteklog vikenda je na izletištu Devojačkog bunar održan peti po redu Sabor pčelara. Manifestacija, koja je pod pokroviteljstvom Opštine Alibunar, okupila je veliki broj izlagača pčelinjih proizvoda i prateće opreme za pčelarstvo iz naše opštine i širom Srbije.

Peti Sabor pčelara u Deliblatskoj peščari je otvorila Vesna Purić, zamenica direktora T.O.O.A. Ona je pozdravila sve prisutne, zahvalila se svim izlagačima i učesnicima. “Trudimo se da svake godine učinimo ovu manifestaciju boljom, lepšom i posećenijom. Moram da kažem da sam izuzetno ponosna na ovogodišnju organizaciju i zahvalna na velikoj pomoći udruženja pčelara “Banatska pčela” iz Banatskog Karlovca. Srećna sam jer broj izlagača raste iz godine u godinu, a sa nama su na ovogodišnjem Saboru pčelara u Alibunaru i vrhunski predavači iz sveta pčelarstva. Manifestaciju podižemo na viši nivo i ove godine, po prvi put, kod nas je organizovano stručno ocenjivanje kvaliteta izloženog meda. Takođe, želim da se zahvalim na ogromnoj pomoći predsedniku Opštine Alibunar, Predragu Beliću i njegovom prepoznavanju značaja Sabora pčelara u Deliblatskoj peščari kao manifestacije od privredno-turističkog značaja. Pozivam sve da uživaju u medu i autentičnim proizvodima od meda iz našeg kraja.”
Stručni žiri sastavljen od šest vrhunskih poznavaoca meda nakon degustacije je profesionalno i objektivno ocenio uzorke meda koje su predali učesnici u ovogodišnjem takmičenju. U razgovoru sa predstavnicima žirija, saznali smo po kojim parametrima se ocenjuje kvalitet meda, a najznačajniju informaciju dobili smo od gospodina Slobodana Jevitića, predsednika žirija i jednog od predavača na “Saboru pčelara”.
“Svako područje ima određeni kvalitet meda, a Banat je najpoznatiji po suncokretovom medu, koji je jedan od najboljih oksidanasa. Za nas je najbitnije ovde da je med čist i da se ne koristi prevelika količina šećera u proizvodnji. Pohvalili bismo i organizatore manifestacije, koja je znatno bolja i veća nego ranijih godina. Pčelarstvo ima potencijal, naročito u ovim, ekološki netaknutim krajevima, a savet je da se ulaže u mlade pčelare, jer su se na ovogodišnjem Saboru najmlađi pokazali i kao najbolji.”
Prvo mesto u katergoriji repičinog meda je osvojio Vidaković Vladan, a najzapaženiji rezlutat je ostvario pčelar Milan Erski iz Crepaje koji je osvojio dva prva mesta, i to za najbolji kvalitet meda u kategorijamai bagremov med i cvetni med. Milan Erski ima 22 godine i jedan je od najmlađih pčelara. Prošle godine je sa porodicom počeo da se bavi pčelarstvom i trenutno imaju 520 košnica. Za med koji je proglašen kao najbolji kaže da nema posebne tajne, ali da imaju svoj sistem rada koji određuje i kvalitet meda. Jedan od najmlađih izlagača, Arkadije Živojnov, veoma je zadovoljan ovogodišnjim Saborom pčelara u Deliblatskoj peščari: “Trenutno imamo 130 košnica. Došli smo da izložimo svoje proizvode i naučimo nešto novo o pčelama i proizvodnji meda. Imamo livadski med i med od lipe, bagrema, uljane repice, kao i nekoliko kombinacija sa orasima i lešnicima. Med sa teritorije Deliblatske Peščare karakteriše čistoća i kvalitet, jer ima mnogo delova gde je priroda gotovo netaknuta.”

 

DSCN5780 1600x1200

 

DSCN5781 1600x1200

 

Tokom trajanja manifestacije, posetioci su bili u prilici da degustiraju medi, kao i klasične, ali i nesvakidašnje proizvode od meda kao što su specijalne poslastice i pića.

 

Print Email

Baner Pecat 211x81