Žene iz opštine Alibunar - Tijana Rilak

DSCN4040 1600x1200Naša sugrađanka Tijana Rilak (40 godina) već 16 godina je na poziciji tehničkog direktora u preduzeću „TIM“ iz Banatskog Karlovca, jednom od najuspešnijih preduzeća u svojoj branši u Srbiji i regionu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu mašinske konstrukcije i mehanizaciju, a na čelu ove firme postiže zavidne rezultate koje potvrđuje i činjenica da za njihovim proizvodima vlada interesovanje i u zemljama Evropske unije. Mama je trogodišnje devojčice.

T.R. Odmah po završenom fakultetu, nisam ni diplomirala, počela sam da radim. Prvih 10 godina rada sam 100 % davala sebe poslu. Subotom, nedeljom, noću... praktično kad god je trebalo, bez radnog vremena. Firma je u međuvremenu porasla. U svojoj branši smo definitivno uspešni. Trenutno zapošljavamo blizu 100 radnika i iz godine u godinu širimo kapacitete. 2002. godine kad sam počela da radim, sve ovo je bilo na nivou zanatske radnje ili manjeg preduzeća, sa oko 15 zaposlenih. Danas, 16 godina kasnije, kapaciteti firme su mnogo veći, zaposlenih ima daleko više, a planiramo i novu investiciju u proizvodnom delu - najsavremeniju mašinu koja bi od jula meseca počela sa radom. Trudimo se da držimo korak za novim standardima, stoga period ozbiljne investicije u proizvodne kapacitete mora biti između 3 ili 4 godine. Naša oprema je jedinstvena na tržištu. Postoje preduzeća koja se bave istim poslom kao i mi, ali generalno, naš mašinski park je u Srbiji najsveobuhvatniji i najnoviji. Iako su naše mašine uglavnom automatske, potrebna je fizička sposobnost i snaga muškaraca koji može da isprati mašinu. Ovo je razlog zašto su uglavnom naši zaposleni muškarci, mada imamo i oko 30% zaposlenih žena. To su žene koje rade na pakovanju kesa i na mašinama za njihovu proizvodnju, jer je taj posao dosta finiji i suptilniji. Zahteva žensku ruku, dok na ekstruderima uglavnom rade muškarci iz jednostavnog razloga što je tu prilikom procesa proizvodnje potrebno podići i džak, i tu je neophodna fizička snaga. Dve organizacione strukture čine žene, generalni direktor je žena, u komercijali imamo zaposlene 3 žene, dve žene rade kao magacioneri. Ne diskriminišemo nikoga, ali podela je jednostavna i zasniva se naproceni šta je ono što neko može da radi i što ne može.

 

DSCN4041 1600x1200

 

Napomenuli smo da je firma na čijem je čelu Tijana izvozno orjentisana, ali najveći procenat proizvoda se plasira širom Srbije. Za izvoz su bili neophodni određeni uslovi koje ova kompanija takođe uspešno ispunjava.

 

T.R. Značajan procenat naših proizvoda izvozimo, uglavnom u zemlje regiona, ali radimo i za Belgiju i Norvešku. Kompanija poseduje sve potrebne sertifikate i ispunjava sve uslove za standarde EU. Posedujemo sertifikate ISO 9001 i ISO 14001. Posedujemo i nephodne dozvole za reciklažu i potrudili smo se da dostignemo sve uslove koje svet i Evropa zahtevaju. Posedujemo integrisanu dozvolu za smeštaj i tretman otpada. Prolazimo sve redovne republičke i pokrajinske inspekcije, mada o našem poslovanju najviše govore sertifikati o neophodnim ISO standardima koje posedujemo. U našim proizvodima i treger kesama koristimo biorazgradive aditive, tj. tregerice su obogaćene aditivima koji ubrzava ili pomaže poluraspadu proizvoda.

 

DSCN4043 1600x1200

 

Opština Alibunar je ekološki orjentisana i okrenuta ka očuvanju životne sredine. Saznali smo da i preduzeće „TIM“ prati ovaj trend i da u okviru svojih kapaciteta ima i reciklažni program.

 

T.R.Imamo našu reciklažu gde recikliramo sav naš škart, što znači da mi praktično nemamo otpada od naših proizvoda, osim komunalnog. Pritom, otkupljujemo otpadnu foliju sa tržišta, jer od reciklirane folije se prave džakovi za smeće i pokrivne folije za građevinu i sve ono nešto gde reciklat, kao sirovina, može da prođe. Mi smo učinili sve da ubrzamo razgradivost naših proizvoda sa ciljem da se okolina očuva. Trudimo se da štedimo električnu energiju, koliko je to moguće, obzirom da sve naše mašine i pogoni funkcionišu samo putem ovog energenta. Što se tiče korišćenja vode, za tehnološke svrhe koristimo samo vodu iz naša dva bunara, tako da i na taj način štedimo resurse.

 

DSCN4044 1600x1200

 

Pored brige o očuvanju životne sredine, Tijana sa svojim timom, na čijem je čelu, doprinosi i razvoju lokalne zajednice. Učestvovali su svojim donacijama u izgradnji dečijih igračišta i mnogobrojinim akcijama koje doprinose razvoju i poboljšanju života same zajednice.

 

T.R. Mi smo svi odavde, iz Banatskog Karlovca, svi ovde i živimo, uz par izuzetaka. Međutim, i ti ljudi su se integrisali i uključili su se u razne dobrotvorne akcije. Svi smo vezani za ovo mesto.Treba tu da gajimo našu decu koja odrastaju u ovom okruženju i negde se trudimo da pokušamo da ga ulepšamo i pomognemo, koliko je to moguće, i sa naše strane. Preduzeće je sponzorisalo razna sportska dešavanja, kulturne manifestacije i nisu to neka ogromna sredstva, ali smatram da su značajna. Generalno, ja sam odrasla u Banatskom Karlovcu, moja sestra je odrasla ovde, moje dete odrasta ovde. Takođe, trudimo se da puno pomognemo zaposlenima. Smatram da su i zarade zadovoljavajuće, a trudimo se da stimulišemo i adekvatno nagradimo naše zaposlene, što takođe na neki načim pomaže razvoju naše zajednice.

 

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

 

T.R. Moji lični planovi su da radim i omogućim svojoj porodici da živi što lepše, što bolje išto normalnije. Imam dete koje ima 3 godine. Sutra ga treba odškolovati, pružiti mu nešto u životu. Trudim se i da je odvedem, pokažem joj nešto i na kraju i da se potrudim da odraste sa mogućnostima sa kojima sam i ja odrastala. Firma je porasla, a stigli su i saradnici kojima mogu da poverim poslove koje sam isključivo ja odrađivala. Sada imam svoj porodični život i mir. Dete sam dobila dosta kasno, u 38. – oj godini života i trudim se da uskladim poslovne i privatne obaveze. Imam sreću da radno mesto na kome radim i tim sa kojim sarađujem imaju razumevanja prema meni i mom detetu. Opet, sa druge strane, sve što treba ću odraditi neki drugi put, jer sada sama najbolje znam kad nešto moram ili mogu da ostavim za kasnije. Nije mi nikad bilo preteško da radim, jer što se posla tiče, smatram da je najbitnije da čovek mora da voli ono radi, a ja zaista volim svoj posao. Imala sam tu sreću da počenem da radim odmah posle završetka školovanja, iako radim malo drugačiji smer mašinstva, ja uživam u svom poslu. Susrećem se sa najmodernijom tehnologijom, komuniciram sa stručnjacima iz naše zemlje i inostranstva, nije mi nikad dosadno. Istina je da sam malo kampanjac u poslu i da zalegnem u posao kad treba, ali u suštini kad sve to voliš nađeš načina i da uklopiš. Efikasna sam u poslu zato što dosta brzo rešavam stvari.

Što se kompanije tiče, cilj mi je stalan rast sa jasnim planovima, jer dok god si tu, na tržištu, moraš da pratiš pravila koja važe. Pojavljuje se nova tehnologija, novi asortimani i kvaliteti prozvoda. Ukoliko naša kompanija to ne prati, naći će se neko drugi ko će preuzeti i skrajnuti te sa trenutne pozicije. Rast i ulaganje su neki osnovni faktori budućnosti.

 

tim firma

 

Print Email

Baner Pecat 211x81