JESENJI PESNIČKI MARATON 2017.

DSCN2517 1600x1200U organizaciji Centra za kulturu opštine Alibunar i uz podršku Opštine Alibunar, održan je četvrti Jesenji pesnički maraton. Ovogodišnji maraton otvorio je Nikolić Đurađ iz Banatskog Karlovca (6 godina), najmlađi pesnik na ovom takmičenju, svojom pesmom „Sneško Belić“. Zatim je pesmu o Banatskom Karlovcu odrecitovala Radmila Slišković, nakon čega je zvanično počeo takmičarski deo.
60 pesnika, pristiglih iz mnogih gradova Srbije, prisustvovalo je ovogodišnjem Jesenjem pesničkom maratonu. Zaljubljenici u pesništvo iz Leskovca, Kruševca, Čačka, Niša, Beograda, Pančeva, Vršca... umetničkim izvođenjem svojih ostvarenja borili su se za prvu nagradu - objavljivanje knjige pesama u 100 primeraka.  
Na ovogodišnjem takmičenju prijavilo se dosta mladih pesnika kojima je ovo bilo prvo takmičenje, Prva nagrada je otišla u ruke Plamenke Đogoč, profesorke srpskog jezika iz Beograda, koja se bavi pisanjem poezije dugi niz godina. 
Drugi i trećeplasirani pesnici su dobili priliku da prikažu svoj rad na po pet stranica u Zborniku za 2018. godinu. Svi ostali učesnici biće zastupljeni u Zborniku „Jesenji pesnički maraton 2017/2018.“ sa po jednom pesmom. Druga nagrada je otišla u ruke dva pesnika – Željka Cesnaka iz Plandišta i Sanje Veselinović iz Vršca. Treća nagrada je zbog pravednog suda žirija dodeljena tri puta i dele je Maja Nikolić iz Niša, Ljiljana Mudrić iz Vršca i Galina Vuksanović iz Pančeva. Specijalne nagrade su dodeljene Zoranu Jovanoviću, aforističaru i pesniku iz Leskovca, novoj nadi pesništva Suzani Janković iz Banatskog Karlovca, kojoj je ovo bilo prvo takmičenje, Jasni Krsmanović i mladoj devetnaestogodišnjoj pesnikinji Angeli Tot, obe su nam stigle iz Vršca. 
 
DSCN2553 1600x1200
 
Žiri u sastavu: Branislava Zeljković, pesnikinja i profesor razredne nastave iz Pančeva, Neđo Ćićo Stojanović, pesnik i član Društva književnika Srbije i Olivera Cicović, direktor Centra za kulturu opštine Alibunar je imao težak zadatak. Konkurencija je bila veoma jaka i nijanse su odlučile. Jesenji pesnički marataon svake druge godine ima takmičarski karakter, što daje prostor ostalim takmičarima da pripreme i publikuju svoja dela u jednom od narednih Zbornika. Inače, prvi Zbornik je izdat 2016. godine. Ovo je ujedno i bila prva knjiga koju je izdao Centar za kulturu opštine Alibunar.
 
 

Print Email

Baner Pecat 211x81