gore

  • Baner Optina Alibunar

Општине Баната

Општина
Број Становника Површина (км2)  Опис
Ада
18.994
227
Ада је погранична општина на северу Баната. Пољопривреда са производњом хране главна је грана индустрије. Доминирају и метална и текстилна индустрија и занати. Град је познат по атрактивном спортском центру Адице.
Сента
25.568
293
Сента је образовни и културни центар. У њој се налази најстарији сликарски камп у Војводини. Ту је и једна од две војвођанске гимназије за талентовану децу: природно-математичка гимназија Бољаи Јанош.
Кањижа
27.510
401
Плодно тле, глина, нафта, земни гас и термалне воде јесу природни ресурси које експлоатишу доминантне гране привреде ове општине, као што су пољопривреда и прехрамбена индустрија, индустрија грађевинских материјала, и бањски и рекреативни туризам. Аустријски ,,Тондах Гроуп” отворио је фабрику црепа у Кањижи. Најзначајнији туристички центар у општини јесте бања Кањижа.
Чока
13.832
321
Привреда Чоке је у развоју: прехрамбена индустрија, пољопривреда и нафтне бушотине. Општина Чока такође је чувена по својим виноградима и винарији Чока, Подруми.
Нови Кнежевац
12.975
305
Узгој поврћа главно је занимање. Прехрамбена индустрија, производња картонске амбалаже и, до одређене мере, туризам једнако су битни. По оствареном годишњем профиту, Нови Кнежевац је трећа или четврта општина у Србији. Обрада метала је секундарно занимање.
Кикинда
67.002
782
Кикинда је привредни центар северног Баната. Предузеће ,,Тоза Марковић" водећи је произвођач грађевинских материјала од глине у Србији, а при том и најстарији у Европи.
Нови Бечеј
26.924
609
Пољопривреда је главна привредна грана. Воћњаци и виногради ,,Бисерног Острва” једино су место на којем успева посебна сорта грожђа од које се производи чувено вино мускат крокан. Производња зидних и подних плочица главни је покретач развоја у општини. Такође су развијене и метална, хемијска и текстилна индустрија.
Житиште
20.399
525
Најбитнији пољопривредни и развојни сектор почивају на преради живинског меса. ,,Пиле Фест” који се однедавно одржава у Житишту промовише развој привреде и туризма. 2007. године локалне власти откриле су у центру града споменик посвећен боксеру Рокију Балбои, чувеном филмском јунаку.
Зрењанин
132.051
1.326
Зрењанин је највећи граду у Банату. Привреда Зрењанина је разноврсна: пољопривреда, грађевинска, транспортна, прехрамбена, текстилна, хемијска и метална индустрија. Добро опремљене индустријске зоне основа су за привлачење страних инвестиција.
Сечањ
16.377
523
Сечањ спада међу средње развијене банатске опшрине. Налази се на граници са Румунијом. У Сечњу су, након поплаве 2006. године почели да се развијају пољопривреду и рибарство.
Нова Црња
12.705
273
Општина Нова Црња налази се у југоисточном делу банатског региона, у близини државне границе са Румунијом. Од привредних активности преовлађује пољопривреда. Дуги низ година, економски развој општине заснивао се на два производа: шећер и нафтне прерађевине. Такође су развијене и текстилна индустрија и индустрија грађевинских материјала.
Алибунар
22.954
602
Најразвијенија грана привреде ове општине јесте пољопривреда. У Банатском Карловцу се налази познати пољопривредни и индустријски комплекс, развијена је индустрија грађевинских материјала и индустрија прераде меса. Делиблатска Пешчара, највећа пешчана површина у овом делу Европе, богата је ловиштима прекривеним четинарима, багремом и тополом.
Бела Црква
20.367
353
Бела Црква, са својом живописном околином, барокним фасадама, чувеним летњим Карневалом цвећа, високо квалитетним воћем и вином, познато је одмаралиште које у летњем периоду привлачи велики број туриста. Највеће природно богатство са становишта развоја туризма представља седам кристално чистих језера.
Опово
11.016
203
Општина Опово простире се у јужном делу банатског региона и има веома повољан географски и стратешки положај. Близина три велика центра - Београда, Панчева и Зрењанина, пружа низ могућности као што су пласман произведене пољопривредне робе на градске пијаце, запошљавање, наставак школовања, праћење културних, спортских и других дешавања.
Пландиште
13.377
383
Пољопривреда је, са прехрамбеном индустријом, главна привредна грана. Такође су развијене производња пластичне амбалаже и текстилна индустрија. Седам прелепих замкова важно су архитектонско и историјско наслеђе из XИX и XX века.
Ковачица
27.890
419
Пољопривреда има највећи значај, мада су битне и индустријске структуре из области хемијске индустрије, индустрије обраде дрвета, металне и електронске индустрије, као и риболов. Ковачица са својим галеријом наивног сликарства и чувеним сликарима представља метрополу наивне уметности.
Ковин
36.802
730
Постоје одличне могућности транспорта реком Дунав. Пловни пут Рајна-Мајна-Дунав формира везу између ушћа Рајне у Северно море и ушћа Дунава у Црно море. Трансконтинентални аутопут који повезује Ковин са остатком Европе, а који се пружа од Амстердама до Истанбула, пролази директно кроз Ковин. Најближи аеродром налази се на мање од 60км и преко њега је најбржи приступ Слободној зони - Ковин.
Панчево
127.162
755
Панчево је административни центар јужног Баната и један од најбитнијих индустријских центара у Србији, нарочито у области петрохемијске индустрије. Међународна пруга Београд-Темишвар-Букурешт-Констанца пролази кроз Панчево, са краком који се одваја према Украјини. На левој обали Дунава налази се Лука Дунав-Панчево. Панчево је тек нешто мање од 20 км удаљено од Београда, главног града Србије.
Вршац
54.369
800
Вршац је град познат по развијеној индустрији, нарочито фармацеутској, затим по производњи вина и пива, конфекције и текстила. Водећи произвођач у Вршцу и земљи јесте Хемофарм.
ТОТАЛ
688.274
9.830
 

Baner Pecat 211x81